Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Karácsony

„Karácsony délután, lassan jön az alkony. Kíváncsiság bujkál minden gyermekarcon.” (Donászy Magda)

 

Az óvodánk közös karácsonyi ünnepségét már nagyon vártuk.  Ünnepi öltözetben érkeztünk aznap óvodába, ahol az angyalok már a karácsonyfát is feldíszítették, hogy mire a Hétszínvirágos óvodások megérkeznek, az ünnep öröme már szívükben égjen. A 12 csoport izgatottan várakozott az aulában. Itt egy újabb meglepetés várta őket, az óvodánk karácsonyi kórusa (felnőttek, óvodánkban dolgozók kórusa). Felcsendültek kórusunktól a gyermekek által is ismert karácsonyi dalok. Az Óvónénik kánonnal is kedveskedtek az a gyerekeknek, hogy találkozhassanak ezzel a különleges előadásmóddal, hangzással. Kórusunkat Betti néni kísérte gitáron, ami kiegészítette éneklésünket. Miután felcsendült az utolsó dal, Kriszti néni kívánt Boldog Ünnepeket a gyermekeknek és családjaiknak. Az elköszönés előtt megkérte a gyermekeket, hogy keressék meg az angyalok lábnyomait az óvodában, illetve csoportszobáikban. A csoportszobákban minden szempár csillogott a sok ajándék láttán, amit az angyalok hagytak a fák alatt. Áldott, békés ünnepeket kívánunk Önöknek is!

Zeneiskolások fellépése

Az idei évben a zenei munkaközösség szervezésében újra ellátogathattak hozzánk a Zene Iskolás növendékek, és egy kis műsorral kedveskedtek a Hétszínes kicsiknek és nagyoknak. Harminc percben sok hangszerrel ismerkedhettünk meg, és felcsendültek ismert és kevésbé ismert dallamok is. 
A zeneiskolások játszottak nekünk népi furulyán, trombitán, zongorán, fuvolán, hegedűn és még tangóharmónikán is. 
A gyerekek az ismert dallamoknál bekapcsolódtak és így együtt énekeltük  az zeneiskolásokkal. 
Igazán karácsonyi hangulatot varázsolt ez a mini koncert, köszönjük, hogy idén is meglátogattak minket a Zeneiskolások és ilyen minőségi műsorral kedveskedtek nekünk. 
Viszonzásképp az óvodások is énekeltek egy búcsú dalt. 

Mikulás

Év végéhez közeledve, a december beköszöntével várakozásban és csodákban bővelkedő időszakba lépünk.

December 6.-a jeles nap a gyermekek életében is. Nagy örömmel, izgalommal készültek a Mikulás érkezésére. Verseket, dalokat tanultak a csoportokba járó gyermekek, hogy megörvendeztessék a hozzájuk érkező Mikulást.

Az elmúlt időszakban sajnos nem jöhetett be a várva várt vendég a csoportokba, de idén a gyermekek legnagyobb örömére közvetlen közelből csodálhatták a Nagyszakállút.

A Mikulás elmesélte, hogy sok jót hallott a Hétszínvirág óvodásairól és nagy távcsövével a gyönyörűen díszített ablakokon át sokszor be is kukucskált az óvodába.

Most sem érkezett üres kézzel, hisz finomságokkal megrakott csomagocskákat hozott a gyermekeknek. Cserébe, hogy a Mikulás se távozzon ajándék nélkül, énekekkel és versekkel köszöték meg az ajándékot.

Jövőre is visszavárjuk!

Teadélután

Az előző években nagy sikert arattak az óvodánk által megrendezett Teadélutánok, melyet nagy örömünkre idén újra megrendezhettünk.

A nyitó program a felnőttekkel közös barkácsolás volt. finom tea mellett beszélgetve készültek a szebbnél szebb alkotások.

Két etapban indult a Teadélután (6-6 csoportnak volt megszervezve külön-külön időpontban). Sok látogató érkezett hozzánk. Jó volt látni, hogy a szülők nemcsak óvodás kisgyermekükkel érkeztek, hanem iskolás testvérrel, nagyszülőkkel is. Sok termünk alakult át erre a kis időre. A látogatók karácsonyi diafilmeket tekinthettek meg, horgászhattak fateknőből játékhalat (sikeres horgászásért játék járt, amelyet hazavihettek). Háromféle barkácsolás közül választhattak, s szebbnél-szebb alkotások készültek. Ellátogathattak a tornaterembe, amely úgy volt berendezve a látogatók számára, hogy minden korosztályú gyermeket megmozgasson. De fogyaszthattak süteményt berendezett büféinkben, amelyet óvodás gyermekeink szülei felajánlás után sütöttek, s ezúton is nagyon köszönjük. De vásárolhattak a kedves családtagok zsákbamacskát (amely már az első egy órában el is fogyott), ill. a kamra kincsei közül sok finomságot. A gyermekek számára lehetőség volt arcfestésre is. 

Örömmel vettük, hogy oly sokan (fiatalok, idősebbek egyaránt) csatlakoztak a közös táncos mulatsághoz. A tánc végén meggyújtottuk adventi-koszorúnkon a gyertyákat, együtt énekeltünk karácsonyi dalokat, amely meghitté tette ezt a kis alkalmat, s méltón zárta a jól sikerült délutánt. 

A befolyt összeget a gyermekek karácsonyi ajándékaira fordítottuk, melyért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani minden résztvevőnek.

Madárkarácsony

Az idei évben a zenei munkaközösség szervezésében újra ellátogathattak hozzánk a Zene Iskolás növendékek, és egy kis műsorral kedveskedtek a Hétszínes kicsiknek és nagyoknak. Harminc percben sok hangszerrel ismerkedhettünk meg, és felcsendültek ismert és kevésbé ismert dallamok is. 
A zeneiskolások játszottak nekünk népi furulyán, trombitán, zongorán, fuvolán, hegedűn és még tangóharmónikán is. 
A gyerekek az ismert dallamoknál bekapcsolódtak és így együtt énekeltük  az zeneiskolásokkal. 
Igazán karácsonyi hangulatot varázsolt ez a mini koncert, köszönjük, hogy idén is meglátogattak minket a Zeneiskolások és ilyen minőségi műsorral kedveskedtek nekünk. 
Viszonzásképp az óvodások is énekeltek egy búcsú dalt. 

Őszbúcsú

Az Őszbúcsúztató remek lezárása Őszanyó munkájának. A Környezeti Munkaközösség által kitalált játékok nemcsak ötletesek, hanem minden korcsoport számára kielégítő és remek szórakozást is nyújtanak. Ezek a játékok rendszerezik, felelevenítik az őszről szerzett ismereteket. A tornateremben játékos feladatokkal kedveskedtek nekünk kollégáink - ügyességi, mozgásos, gondolkodtató – feladatok várták a gyermekeket. A közös játék Őszanyóval és segítőivel remek játékot, szórakozást, maradandó élményt nyújtott számukra. 

Az Őszbúcsút táncházzal zártuk le. Minden korosztályt megmozgatott. Remek mulatság volt.

 

Őszanyót versekkel, énekekkel engedtük a következő évszakra.

Márton nap

A hagyományőrzés elengedhetetlen része, hogy megismertessük óvodásainkat a Márton napi népszokásokkal és az év ezen időszakára vonatkozó hiedelmekkel, jóslatokkal.
Dunaharaszti, a Márton napi felvonulást minden évben városi szinten tartotta meg az óvodákkal.
November elejétől folyamatosan beszélgettünk a Márton napi legendáról, megismerkedtünk Szent Márton püspök élettörténetével, a meséhez kötődő népszokásokkal, hiedelmekkel. Ezt, a történetet a gyerekek szívesen eljátszották a szabad foglalkozások idejében.
Fontos eleme volt a felkészülésnek az ünnephez kapcsolódó énekek gyakorlása, a libák elkészítése különböző technikákkal.
A felvonulás elengedhetetlen kelléke a lampion, melyeket a gyermekekkel közösen készítettünk el az óvodában.
Mint minden alkalommal, most is a Baktay térről indult a felvonulás a piac térre, ahol a résztvevőket meleg teával és finom kaláccsal várták. Mindeközben Márton napi énekeket, mondókákat és versikéket hallhattunk a gyerekek előadásában. A piac térre kiérve több óvodás csoport körjátékot is játszott, felelevenítve a tanultakat.
Az esemény várva várt programja a tűzgyújtás, melyet a gyermekek és felnőttek ismét örömmel fogadtak és körül állva csodálták. Csodás látványt nyújtott a tűzből felszálló apró szikrák tánca, melyet biztonságos távolságból csodálhattak a résztvevők. Végezetül, a tűzoltók gondoskodtak a tábortűz oltásáról, mely gomolygó füsttel búcsúzott a felvonulóktól.
 

Ovi piac

 Olcsó az alma, itt van halomba.

                                   Aki veszi, meg is eszi,

                                   olcsó az alma…..

Ilyen, és ehhez hasonló rigmusoktól volt hangos 2022. október 27-dikén, csütörtökön óvodánk udvara a megrendezésre került ovipiac délelőttjén.

Csoportjaink a hét folyamán folyamatosan az őszi gyümölcsök témahéttel foglalkoztak. Pénztárcákat gyártottak, papírpénzeket készítettek, játszottak, tanultak saját csoportjaikon belül a szülőktől kapott sok-sok fajta gyümölccsel, zöldségfélével.  A  nagyok, zöldségfélékől elnevezett „családokat” alkottak, majd így családonként indultak el a csütörtöki ovipiacra. A kisebbek óvónénikkel vásárolták meg a bevásárlólistájukon szereplő finomságokat. Daduskanénik árulták a piacon a portékákat, melyekért a gyerekek, az általuk készített papírpénzekkel, vagy gesztenyével fizettek.

A piacon a gyerekek alkalmazhatták az udvariassági szokásokat, (köszönés, kérés) matematikai tapasztalatszerzés mellett, (számlálás, pótlás)lehetőségük nyílt a szociális készségek alakítására(az alakított családok együtt vásárolhattak), s a mi nagyon fontos volt a délelőtt folyamán, hogy mindezt játékon keresztül élvezhették.  A megvásárolt termékeket óvónénikkel együtt megszámlálták a gyerekek, és ellenőrizték, hogy a bevásárlólistán szereplő áruk kerültek e a kosarakban.

Másnap a vásárolt gyümölcsöket, zöldségeket ki nyersen, ki sütve el is fogyaszthatták a csoportok.

Köszönjük szépen a szülők támogatását, hisz az ő támogatásuk nélkül nehéz lett volna ezt a fantasztikus hetet megvalósítanunk!

Erdőjárás a volt óvodásainkkal

Hagyományainkhoz híven idén októberben ismét meghívtuk az idén elballagott volt Hétszínvirág Óvodás Zöld Szíves gyermekeinket. A cél az volt, hogy a gyerekekkel felidézzük az Indián tábort, újból bejárjuk a Kápolna-dombi kiserdőt. Közben összehasonlítjuk a kora nyári erdőt az őszi arcával és a szülőket is megismertetjük Dunaharaszti kincseivel, értékeivel.

A meghívókat elküldtük a sárga, zöld, türkiz, világoszöld és narancssárga csoportokba.

A gyerekeket és szüleiket a Szilágyi Lovasudvar előtt vártuk. Gyerekek és felnőttek több mint negyvenen érkeztek meg. Nagy volt a találkozás öröme, a családok és óvónénik egyaránt örültek a viszontlátásnak. 

Miután elindultunk a gyerekek folyamatosan felidézték a táborban tanultakat, emlékeztek a növényekre, az útvonalra. Az erdőpedagógiai módszerekkel, játékokkal ismerkedtek az erdő növényeivel, állataival és felidézték a szelíd természetjárásról tapasztaltakat. Tobozt és makkot gyűjtöttek, mókusos játékot játszottak és képet is készítettek az ott talált és már a természet által elengedett növényi részekből. A szülők is rácsodálkoztak a hely szépségére, a gyermekek tudására, és arra, hogy mennyi játék beleférhet egy erdei kirándulásba.  A vissszajelzések arra utaltak, hogy ezek után máskor is kilátogatnak a Kápolna dombra. 

Jókedvű, kötetlen délelőttöt töltöttünk együtt és végre megölelgethettük volt ovisainkat, hiszen aki egyszer „Hétszines” lesz, az örökre az is marad.

Állatok világnapja

Mint minden évben, most is október 4-én ünnepeltük az állatok világnapját.
Célunk, hogy az ember-állat barátságot megerősítsük gyermekeinkben és felhívjuk a figyelmet az együttélés fontosságára, az állatok védelmére, és a felelős állattartásra.
Október első hete az állatokról, az állatokról szerzett ismeretekről, ismeretek bővítéséről, elmélyítéséről szólt a komplex tevékenységek alkalmával. Óvodánk csoportszobáinak ajtajaira többféle állatot készítettünk a gyermekek aktív közreműködésével, melyhez a segítséget az óvónénik és a Varázsceruza munkaközössége adta.
Már hagyománynak számít, hogy ezen a napon a gyermekek és dolgozók is állatmintás ruhát öltenek magukra. A gyerekeknek nagyon tetszett és lelkesen szemlélték kinek milyen állat fedezhető fel a ruháján.
A gyermekeket ismét bábozással lepte meg a Mesebolt munkaközössége, melyeket a délelőtt folyamán korcsoportonként tekinthettek meg.
Szutyejev: A gomba alatt
Orosz népmese: A vajaspánkó
Móra Ferenc: A nagy hatalmú sündisznócska
Az állatok világnapja egy kiemelten jó alkalom arra, hogy a gyermekeknél rávilágítsunk:
„Minden állat őszinte és nem ad mást, csak mi lényege.”
(Bálint György)
 

Zöldszíves Országos Találkozó a Hétszínvirág Óvodában

A továbbképzés témája: Erdőpedagógiai és természetpedagógiai módszerek alkalmazása óvodák, iskolák udvarán kialakítható tanösvényen

2022. október 7-én és 8-án otthont adhattunk a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom szokásos évi országos találkozójának.

 A hagyományoktól kicsit eltérően az első napot nyitottá tettük olyan pedagógusok számára is, akik nem tagjai az egyesületnek, de kíváncsiak arra a természeti nevelő munkára, amit mi, zöldszíves óvodapedagógusok végzünk nap, mint nap a gyerekekkel. A szakmai nap azt járta körül, hogy mi a célja, hol a helye a tanösvényeknek a környezeti nevelésben.

A gyakorlatorientált képzés, példákat mutatott kezdeményezések, megfigyelések tervezésére, kivitelezésére a természetben, illetve tanösvényi környezetben.

A nap folyamán bemutatásra került:

- Óvodánk Madárbarát tanösvénye,

-A Zöld Szív Védenc programja,

-A Zöld Szív Folyófigyelő programja,

-A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Beporzó Vándor Tanösvénye,

-Játékkiállítás környezeti témák és matematikai képességek fejlesztése terén, mely társasjátékokat az óvodánk pedagógusai készítettek, fejlesztettek.

Óvodánkban a Zöld Szív elveit szem előtt tartva mindennaposak a közvetlen környezetünk felfedezései, olyan állat és növény fajokkal való ismerkedés, amelyek a gyerekekkel együtt élnek óvodánk udvarán, vagy akár a közvetlen környezetünkben. Ehhez olyan szakmai módszertant dolgoztunk ki, amit úgy gondoltunk, hogy érdekes lehet mások számára is, inspirálhatja őket biológiai ismereteik bővítésére, szakmai látásmódjuk szélesítésére. 

A meghívókat még májusban küldtük ki az agglomerációban és Budapesten található Zöld Óvodáknak, Iskoláknak, illetve szakmai fórumokon hirdettük meg az internet segítségével. A válaszok, érdeklődések nagyon hamar megérkeztek, minket is meglepve 128 fő regisztrált még június elején a rendezvényre az ország legkülönbözőbb pontjairól, sőt Nagyváradról és Csíkszeredáról is. 

Szerettük volna, ha a pedagógusokat nem terheli részvételi költség, ezért próbáltunk forrásokat, támogatókat keresni. A városunkban működő Coca-Cola cég, a Kék Bolygó Alapítvány, Dunaharaszti Hétszínvirág Óvodáért Alapítvány, továbbá a Dunaharaszti Város Önkormányzata jelentős támogatásban részesítette intézményünket és ezáltal a rendezvény magas színvonalon történő megvalósítását. 

Külön köszönetet szeretnénk mondani Gál Tímeának a sok finom süteményért!

A rendezvény fővédnökségét Dr. Áder János, a Kék Bolygó Alapítvány elnöke vállalta el, ami nagy elismerés és megtiszteltetés volt számunkra.

A rendezvény első órájában óvodánk vezetője Kenessey Beáta köszöntötte vendégeinket, alpolgármester urat, városunk jegyzőjét, aljegyző asszonyát, az Óvodai Nevelés folyóirat főszerkesztőjét Hornyán Annát, a Zöld Szív vezetőségét, Orgoványi Anikót, dr. Victor Andrást és Jantnerné Oláh Ilonát a paksi Hétszínvirág Óvoda volt vezetőjét, erdőpedagógust, a KOKOSZ ( Környezet és-Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége) főtitkárát, aki a mai napig mentorálja óvodapedagógusainkat. Ő volt az a szakember, aki elindított minket a zöldszíves lét első lépésein, és ha nehézségekbe ütköztünk, akkor jó tanácsokkal látott el minket.

A rendezvényt Lehel Endre alpolgármester nyitotta meg, aki már a kezdetektől figyelemmel kíséri zöldszíves munkánkat. Utána Orgoványi Anikó a Zöld Szív alapító elnöke mutatta be a mozgalom munkáját, elveit, filozófiáját, és nem utolsó sorban a „Zöld Szív titkát”. 

A program óvodánk bemutatásával folytatódott, „Hogyan válik egy kisgyermek zöldszívessé a Hétszínvirág Óvodában?” címmel. A paksi Hétszínvirág Óvoda (mely Zöldszíves óvoda, Örökös Zöld óvoda is egyben) volt óvodavezetője, Jantnerné Oláh Ilona az erdőpedagógiáról, természeti nevelésről tartott előadást, majd kolléganője, Török Vivien mutatta be az óvodájuk tanösvényét, természetbúvár szobáját. Mint kiderült, Vivien ebben az óvodában volt zöldszíves ovis, és most ő a környezeti munkaközösségük vezetője!

Délben a Kék Bolygó Alapítvány vendégei voltunk ebédre, majd dr. Szili Katalin, miniszteri biztos,az Országgyűlés volt elnöke (aki 1996 óta a Zöld Szív tiszteletbeli tagja, mint humánökológus és volt környezetvédelmi államtitkár) mondott beszédet, elismerve a legkisebbek között végzett munkánk fontosságát, nemcsak a jelenünk, hanem a jövőnk  szempontjából is. 

A csoportmunkák négy helyszínen zajlottak, óránkénti váltással. 

A kertünkben található tónál Victor András, Orgoványi Anikó, Jantnerné Oláh Ilona, Török Vivien mutatták be a vízvizsgálati módszereket, eszközöket, és játszottak olyan játékokat, amelyek segítik a gyerekek természeti megfigyeléseit, tapasztalati tudását. A vízvizsgálatot Dunaharaszti Duna parti szakaszain szoktuk elvégezni, de most a kerti tavunk kiváló lehetőséget biztosított ennek bemutatásra.

A madártanösvényünk játékos bejárását, melynek módszertanát az óvodánk környezeti munkaközössége dolgozta ki, Molnárné Müller Krisztina és Kelemen-Szebeny Olga óvodapedagógusok vezették.

A harmadik helyszín az utcánk elején található védenc fánknál, a Fehér Nyárfánál volt, ahol a Zöld Szív Védenc programját és az ovi védenc fájának megfigyelésének, nyomon követesének módszertanát mutattam be.

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület meghívott vendégként a beporzókról szóló vándor tanösvényüket hozták el, az ő játékaik által sok új ismerettel lettünk mi is gazdagabbak.

A szünetekben óvodapedagógusaink által készített környezeti témájú társasjátékokra lehetett szavazni. A résztvevők a kreativitásnak olyan magas szintjét tapasztalhatták meg a játékok által, amire méltán lehetünk sok szakmai érdemünk mellett büszkék.

A nap zárásakor Orgoványi Anikó adta át személyesen a 8 kreditet igazoló tanúsítványt a pedagógusoknak.

Számunkra azonban még nem ért véget a nap, ugyanis óvodánkban szállásoltuk el a messziről érkező  zöldszíveseket. Szombaton erdőjárásra készültünk reggeli után a Kápolna-domb mögötti erdőnkbe.  Dr. Sziráki György várt már bennünket a dombnál, aki sok-sok éve mentorál bennünket, segíti biológiai ismereteink bővülését, ő mutatta be nekünk Dunaharaszti természeti értékeit. A Kápolna-domb védett, fokozottan védett virágai, a terület története, az itt végzett cserjementesítési munkánk bemutatása után, Gyuri bácsi segítségével az erdő cserje, fa fajtáival, és többek között a gyurgyalag különleges fészkelési szokásaival ismerkedtünk meg. Mindeközben pedig bemutattuk azokat az erdőpedagógiai alapú játékokat, amiket a mi, gyerekekkel történő erdőjárásaink során szoktunk játszani. A közös ebéd után indultak haza kollégáink, és voltak, akikre még nagyon hosszú út várt, hiszen határainkon túlról érkeztek.

Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy otthont adhattunk ennek a találkozónak. Értékes kapcsolatok születtek, szakmai megújulás, inspirálódás, vidám, jó hangulat jellemezte végig mind a két napot, és a visszajelzések alapján gazdagabban távoztak tőlünk vendégeink.

Mi is nyertünk, óvodánk minden dolgozója a közel egy évig tartó szervezés folyamatában olyan példaértékű összefogást mutatott, ami nélkül ez a két nap nem jöhetett volna létre. 

Oviolimpia

2022. szeptember 26-27én felpezsdült az élet óvodánkcsoportszobáin kívül is.  Az aula és atornaterem is gyerek zsivajtól volt hangos egész délelőtt.

Az I.Bozsik fesztivált rendeztük meg, kombinálva az állatokolimpiájával. Ezen a délelőttön a nagycsoportosok összemérhették ügyességüket,gyorsaságukat egy-egy másik nagycsoporttal. Koordinációs létrán, karikákonkeresztül ügyeskedve ugráltak, mint a mókusok, kígyóként sziszegve haladtakszlalon pályán a bójákkal kijelölt akadálypályán, és nem utolsó sorbanpókokként hordták a labdát a kijelölt helyre. A középső csoportosok, életkorisajátosságaikból adódóan nem versenyeztek, hanem  saját csoport tempójukban mászhattak végig amedve barlangon keresztül, az erdőbe, ahol a sok-sok teniszlabdának álcázottmogyorót kellett összeszedniük, majd a tornateremben, mókuskaként karikábólkarikába vígan ugrálhattak.

Mindkét korosztály, a mozgás örömének megélésével, azönfeledt játék, a közösen végzett tevékenység örömének tükrében,  élhette át ezeket  délelőttöket az óvodai tevékenységeken túl.

Szüreti barkácsolás a Német Nemzetiségi Tájházban

Ismét beköszöntött az ősz és az ősszel együtt eljött a szüret ideje is. 2022.09.18-án vasárnap a Tájházban vártuk a volt, a jelenlegi és a jövendőbeli óvodásainkat szüleikkel együtt egy kis ügyeskedésre, barkácsolásra.
A Német Nemzetiségi Önkormányzat kiváló házigazdának bizonyult. A gyerekeket és felnőtteket zsíros kenyérrel, hagymával, szörppel, csokival és finom musttal várta. A mustért meg is kellett dolgoznia a gyerkőcöknek, a préselésből aktívan kivették a részüket.
Közben a sátorban a hűvös idő ellenére is nagyon sokan gyűltünk össze. A gyerekek és szüleik gyurmázhattak, pasztellkréta technikával és a szövéssel ismerkedhettek a mi ovink standjánál, de a Mese ovi és dunaharaszti kézművesei még sok érdekes technikát mutattak be a fonástól a nemezelésig.
Mint ahogy az a fotókon is látszik, nagyon jó hangulatban zajlott a délelőtt, hamar elszaladt az idő. A családok az elkészült tárgyakat és az élményt is magukkal vihették, miközben kicsit közelebb kerültek a német nemzetiség kultúrájához, hagyományaihoz. 
Szeretném megköszönni a Családoknak a részvételt és Kollégáimnak a munkát, hogy vasárnap is mosolygósan, jókedvvel képviselték a Hétszínvirág Óvodát.