Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Mártonnap

Elérkezett a gyermekek által annyira várt nemzetiségi ünnepünk a Márton nap , mely kiemelt eseményként szerepel óvodánkban, napja november 11-e. Hosszú készülődés előzi meg, az egész hét a ráhangolódás jegyében telt.  Célunk az volt, hogy minél jobban megismertessük a gyermekekkel Szent Márton püspök legendáját! Minden kezdeményezési formában megjelent. Libás verseket, mondókákat, énekeket hallgattak a gyerekek. A vizuális tevékenység során minden csoport, minden kisgyerek elkészítette a lámpását, amit a szombati lámpás felvonulásra magukkal hoztak. A szebbnél szebb lámpásokat egy aprócska kiállításon is megnézhettek a gyermekek illetve szüleik az óvoda aulájában. A nagy csoportosok eldramatizálták csoportszobán belül a történetet. Pénteken a sárga illetve bordó csoportos gyerekek felkerekedtek lámpásaikkal és dal kíséretében meglátogatták a többi óvodást, velük tartott Szent Márton püspök is. A fali újságokat Márton naphoz kapcsolódó alkotások díszítették. Az óvoda egész héten hangos volt a libuskák gágogásától illetve finom hagyma illat árasztotta el az épületet, hiszen a legtöbben elkészítették a libazsíros kenyeret. Ezt mindenki jó ízűen elfogyasztotta eleget téve a mondásnak: aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.
Szombat délutánra, a város apraja nagyja kedvéért még az eső is elállt, így megtartották a lámpás felvonulást. Minden kisgyermek szülői kísérettel megérkezett a Baktay térre, ahonnan elindult a felvonulás a piactérre. Útközben énekeket, mondókákat, versikéket hallhattunk a gyermekektől, az utca sötétségét csodás lámpások világítása ragyogta be. A piactéren forró teával és finom kaláccsal kedveskedtek a résztvevőknek. Az ünnep végén meggyújtották a Márton napi tüzet.
 

Ovipiac

Óvodánkban immár hagyománnyá vált az Ovipiac. Ebben az évben ismét hangossá váltak a teraszok, kofák és gyermeki vásárlók lepték el a standokat.

„Friss a zöldség és a gyümölcs!” – hallatszott a kiabálás az ovipiaci napon.

A csoportok az október 24-27-ei héten folyamatosan gyűjtötték a zöldségeket és a gyümölcsöket a csoportszobába.  Ezen a héten mindenhol az őszi zöldségek és az őszi gyümölcsök volt a téma. A kisebbek a csoportszobáikban az óvónénikkel piacoztak, és dolgozták fel a sok finomságot. A nagyobbak zöldségcsaládokat alkottak és így indultak el a saját gyártású bevásárló listájukkal.

Óvónénik és daduska nénik voltak a kofák, a gyerekek pedig a szintén általuk készített pénztárcájukban lévő papírpénzekből vásároltak, de voltak, akik gesztenyével és más fizető eszközzel fizettek. A piaci délelőtt folyamán, a játékon keresztül, játékosan valósultak meg az udvariassági szokások, a matematikai tapasztalatszerzés (számlálás, mérés). A piacozás után együtt a csoportokban, az óvónénikkel ellenőrizték a gyerekek a megvásárolt gyümölcsök és zöldségek listáját. A hét további napjain a csoportok folyamatosan dolgozták fel az alapanyagokat. Ki nyersen készített salátát, ki sült zöldséget, ki savanyút, ki süteményt készített, és ezeket el is fogyaszthatták a gyerekek.

A szülők támogatását nagyon szépen köszönjük, hisz az ő támogatásukkal így könnyebben valósulhatott meg ez a csodás nap!

Ovifoci

A Hétszínvirág Ovi nevével már összeforr az őszi ovi-foci bajnokság. Idén is megszerveztük a bordó, a bíbor, a lila, a kék és a piros csoportos gyerekek között. Most is, mint minden alkalommal a gyerekek nagy izgalommal várták, hogy összemérjék a foci tudásukat. A foci-torna több napon keresztül zajlott, minden nap más-más csapat mérette meg magát. A fiúk mellett néhány bátor lány is jelentkezett, hogy be szeretne kerülni a csapatba. A gyerekek igazi focipályán tizenöt perces játékidőben, öt fős csapatokkal, focimezben és játékvezetővel játszhattak. Természetesen igazi szurkoló csapatok is szerveződtek, a csoport társak közreműködésével. Volt lehetőség arra is, hogy félidőben játékosokat cseréljenek, így mindenki, aki szeretett volna focizhatott és kipróbálhatta magát. A jutalom mindenki számára a játék öröme volt, és az, hogy jól érezték magukat.
 

Képzés a Hétszínvirág Óvoda dolgozóinak a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület szervezésében

Megígértük, hogy az E.ON Föld Bajnokai pályázatában tett vállalásainkról folyamatosan beszámolunk, hiszen a város segítsége is kellett győzelmünkhöz! A pályázatunkkal célunk egy olyan kertfejlesztés is az óvoda udvarán, ami a beporzóbarát kert szempontjait figyelembe veszi, tervezésekor, kivitelezésekor ügyelünk a növények kiválasztására, ültetésére. Ezzel a témával nagyon sok fórumon foglalkoztak, sok információt lehet olvasni, és a kertészetek is meglátták az üzletet ebben. Mi azonban „elsőkézből” szerettük volna a hiteles tudást megszerezni, ezért kértük fel a Magyar Környezeti Nevelési Egyesületet, hogy állítson nekünk össze egy olyan képzést, ami választ ad

számunkra arra, hogy: 
Tényleg változik-e a klíma, van-e az emberi beavatkozásoknak felelőssége?
A természetes élőhelyek csökkenésének mik az okai és hatásai az élővilágra és az emberre?
Miért fontos az embernek megtámogatnia a rovarok, köztük a beporzók életkörülményeit?
Milyen állatok azok a beporzók?
Mi az a rovarhotel?
Milyen rovarok használják? Milyen formákat, anyagokat kedvelnek a magányos méhek, lepkék, zengőlegyek stb.?
Kell-e félteni tőlük a gyerekeket?
Milyen növények ültetésével segíthetjük a táplálkozásukat, életüket?
Rovarlegelő vagy méhlegelő? Hogyan lássunk neki egy ilyen mintakert létrehozásának?
Milyen játékokkal segíthetjük az ismeretek terjesztését?

 

A képzést Vásárhelyi Tamás a Magyar Természettudományi Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa, entomológus állította össze, akinek tevékenysége jelentős az ismeretterjesztés és a múzeumpedagógia területén. Ebben segítségére voltak az egyesület „Beporzó szakosztályuk” munkatársai Kecskés Ferenc középiskolai tanár, terepbotanikus, biodiverzitás kutató, illetve Forintos Krisztina tanárnő, az MKNE beporzó szakosztály alapító tagja. Óvodánk már 2005 óta képviseli a Zöld Szív filozófiáját, nevelőtestületünk azóta folyamatosan fejlődik, az általunk átadott ismeretek egyre mélyebbek, sokrétűbbek Felismertük azonban, hogy ha egy oktatási intézmény hitelesen akarja közvetíteni a természetvédelem iránt érzett felelőséget, tudást akkor az itt dolgozó minden munkatársnak szüksége van az érzelmi motivációra, illetve a tudományos ismeretekre. Ezért volt különleges ez a nap, hiszen az országban szinte egyedülállóan az egész alkalmazotti közösségünk részt vett ezen a napon, az óvodapedagógusokon kívül a dajkák, karbantartónk, fejlesztőpedagógusunk, gyógypedagógusunk, pedagógiai asszisztenseink. A kérdéseinkre választ kaptunk, megismerkedhettünk a rovarvilág egy kis szeletével és most a megszerzett tudás birtokában még elszántabban képviseljük azt a szemléletet, amely a kertrendezés, tervezést rovarbarát szemlélettel teszi, és a biodiverzitás lehetőségének megteremtését tűzi ki célul. Következő feladat lesz az ismeretek birtokában 4 db. tanösvény tábla tartalmi anyagának összeállítása, amelyben segítségünkre lesz dr. Sziráki György városunk természeti értékeinek „tudója”, mentorunk, a Magyar Természettudományi Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa. Ha elkészültünk erről is beszámolunk…

 

Cserjementesítés

2023. október 28-án a Hétszínvirág ovi zöldszives óvónéniei, családtagjaik és zöldszíves szülői
segítséggel dr. Sziráki György szakmai vezetésével ismét megnyitottunk egy területet a Kápolna
dombon. Az invazív bálványfa, keskenylevelű ezüstfűz, ostorfa visszavágása, ecsettel vegyszeres
kezelése évek óta önként vállalt feladatunk. Fontos és nem könnyű munka, az ország számos
területén végzik ezt óvva az ottani honos növényvilágot.
Csatlakozhatnak hozzánk tavasszal is, folytatjuk! Gyomlálnunk is kell, hogy segítsük a homoki gyep
regenerálódását a védett, fokozottan védett fajok élőhelyét!
A témáról beszámoltunk városunk facebook oldalán is ahol rengeteg megerősítő támogatást kaptunk,
elismerve természetvédő munkánkat, városunk természeti értékeinek óvását.
Reméljük nemcsak likokkal segítenek minket, hanem minél többen húznak kerti kesztyűt és
személyesen is megtapasztalják milyen természeti szépségek között élünk, és hogyan segíthetjük
élőhelyük fennmaradását!
Köszönjük ezúton is mindenki részvételét és kiemelten Szigeti Péternek (Bíbor csoportos apukának) is
aktív segítségét!

EON Föld Bajnokai Pályázat ünnepélyes díjátadó ünnepségén jártunk a Hétszínvirág Oviból

https://wmn.hu/holnap/61081-peldaerteku-osszefogasok-a-bolygoert--dijeso-a-fold-bajnokainak
https://www.atv.hu/videok/20231006/atv-hirado-20231006-18
https://hirtv.hu/radar/radar-a-fold-bajnokai-2574223
https://telex.hu/tamogatott-tartalom/2023/10/10/a-fold-bajnokai-dijatado-eon-hungaria-kornyezetvedelem
https://index.hu/tudomany/2023/10/10/eon-zold-palyazat-dij-atado-fenntarthatosag-energia/

023-ban ismét meghirdette az E.ON Hungária Csoport A Föld bajnokai programot, mellyel a környezeti fenntarthatóságra nevelés terjesztését szerették volna elősegíteni a hazai elkötelezett és tenni akaró óvodai és iskolai közösségek támogatásán keresztül. Olyan intézményi zöld programokat és ötleteket kerestek, amelyek például szolgálhatnak más intézmények és pedagógusok számára.
Mint azt a városban már sokan tudják, óvodánk is indult a „Beporzók védelmében” című pályázattal. A program célja egy beporzóbarát kert kialakítása, így továbbfejlesztve az óvoda meglévő madár-tanösvényét. A projektterv változatos elemekből, tevékenységekből épül fel, és megvalósításába szülőket, civil szervezeteket és kerttervező szakembereket is aktívan be kívánunk vonni. A pályázatban kiemelt hangsúlyt kap a pedagógusok továbbképzése és innovatív pedagógiai módszertan kidolgozása is. 1,6 millió forint támogatást igényeltünk a 25 millió forint összdíjazású fenntarthatósági pályázatból
Október 6-án pénteken Kenessey Beátával óvodánk vezetőjével Budapesten jártunk a Dunaharaszti Zöldszíves Hétszínvirág ovit képviselve az EON Föld Bajnokai pályázat ünnepélyes díjátadó ünnepségén.
Elkezdhetik zöld programjaik megvalósítását a jövőformáló ovik és sulik: átvettük a díjakat a Föld bajnokai többi győztesével együtt.
Közel 400 pályázatból a 14 sikeres pályázók között állhattunk a színpadon azzal a felkonferálással, hogy "Nemcsak a zsűri szívébe lopták be magukat, hanem a közönségébe is, hiszen ők nyerték a közönségszavazást!"
Ovinkat a sajtó is érdeklődéssel követte, interjút kértek tőlünk a Blikk magazintól, az ATV Híradójától, és a TV2 reggeli Mokka című műsorában is bemutatkozhattunk.
Köszönjük ezúton is még egyszer mindenkinek a sok-sok támogatást, szavazást!
Most pedig elkezdődik a munka, amiről folyamatosan be fogunk számolni!
Elsőként október 30-án egy nevelés nélküli munkanap keretében a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület képzésén veszünk részt, amit számunkra állítottak össze és óvodánkban tartanak meg.  Ahhoz, hogy egy természetvédelmi jelentőségű témát szakszerűen tudjunk a gyerekekkel feldolgozni, fontos a pontos természettudományos ismeretek elsajátítása.
Az óvoda dolgozói szintén mindennapi kapcsolatba kerülnek a leendő beporzó tanösvény elemeivel, fontos, hogy elköteleződjenek a téma iránt, megfelelő  ismeretekkel rendelkezzenek. A képzés általános ismertető előadásain a nevelőtestület mellett a dajkák, konyhai dolgozók, karbantartó, titkárnő, pedagógiai asszisztensek, gyógypedagógusok is részt vesznek.
A képzés lehetőséget ad számunkra, hogy átérezzük, és érzelmileg is bevonódva tudatosodjon bennünk, a téma napjainkban mennyire fontos szerepet tölt be a természetvédelem területén. Célunk olyan pedagógiai folyamat, módszertani gyűjtemény kidolgozása, amely hosszútávon segíti a fenntarthatóságra nevelés folyamatát, a beporzók iránti elfogadó, védő magatartásforma kialakulását. KOKOSZ oktatóközpontként tapasztalataink megosztása pedig  képzéseken, konferenciákon segítheti más intézmények elindulását ezen az úton.
 

Állatok világnapja

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat.

Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára, a felelős állattartásra és a vadon élő állatok védelmére. Október első hete óvodánkban az állatokról, az állatokról szerzett ismeretekről, ismeretek bővítéséről, mélyítéséről szólt komplex tevékenységek során. Csoportszobáink ajtajaira különböző állatokat varázsoltunk a gyermekek aktív közreműködésével, melyhez a segítséget az óvónénik és a Varázsceruza munkaközössége adta.  Ezen a napon a gyermekek és dolgozók is állatmintás ruhában voltak, a gyerekeknek ez nagyon tetszett és lelkesen nézegették kinek milyen állat fedezhető fel a ruháján. Nagy csoportosaink és nagy középsőseink, a Rákóczi iskolába látogattak el, ahol a kisállat kiállítást tekinthették meg, amit nagy érdeklődéssel fogadtak. A Mesebolt munkaközössége bábozással lepte meg óvodásainkat, melyeket a délelőtt folyamán adtak elő korcsoportonként. A mese amelyeket láthattak a gyermekek:

                        Fésűs Éva: A fogfájós nyuszi

                        Móra Ferenc: A három pillangó

Az állatok világnapja egy jó alkalom arra, hogy a gyermekek megtudják: 

Fontos, hogy ne csak ezen a napon gondoljunk az állatokra, hanem minden nap úgy éljünk, hogy odafigyelünk rájuk.

Ez a nap alkalmat adott arra is, hogy felhívjuk a figyelmet minden állat védelmére, most előtérbe helyezve a beporzókat. Ezeket az apró kis állatok nem mindig kedveljük, de fontos feladatot látnak el a természetben, ez által a mi életünkre is nagy hatással vannak.

Oviolimpia

.

Az oviolimpia hagyománya már régóta összekapcsolódik a Hétszínvirág ovival. Idén rendhagyó módon minden csoport a saját tornafoglalkozásának idejében bonyolította le a vetélkedőt. A Futrinka munkaközösség tagjai egy nagyon színvonalas, játékos feladatsort állítottak össze, melyet minden csoportba járó gyermek ki tudott próbálni, hiszen a gyermekek életkori fejlettségi szintjéhez teljes mértékben igazodott. Szerepeltek benne egyszerű futó játékok, illetve a nagyok számára, komplexebb, egyszerre több képességet fejlesztő játékok is. Természetesen a csoportok kiegészítették, átdolgozták a játékokat a saját csoportjukhoz igazítva. Az idei év különlegessége az volt, hogy az olimpiai játékok témája teljes mértékben az óvoda által elnyert Beporzók védelmével kapcsolatos pályázat témájával fonódott össze. Így a gyermekek varázsütésre méhecskékké, katicákká és pillangókká változtak és nagy mosollyal az arcukon játszottak egy jót közösen.

Városnapok - Szüreti felvonulás

.

Szeptemberben megrendezett Dunaharaszti Városnapok keretein belül óvodásainkkal több programon is részt vehettünk. A Dunaharaszti Német Nemzetiségi Tájházban szüreti hangulatban különböző tevékenységeken vehettünk részt. Délelőtt a gyerekek kipróbálhatták a szőlő préselést, megkóstolhatták a frissen préselt mustot, majd óvodapedagógusaink és szüleik segítségével készíthettek őszi gyümölcs díszeket többféle technikával. A kisebbek só-liszt gyurmából gömbölyítéssel, a nagyobbak ollót és ragasztót használva papírkarikákból ragaszthattak szőlőt, almát, körtét. Ismét nagy sikere volt a közös, őszi barkácsolásnak.

A délutáni órákban a főszerep a Bordó és Piros csoportos gyerekeké volt. Hornyák Erika, Ady Annamária, Molnárné Müller Krisztina, Pap Edina Zsófia óvodapedagógusok, valamint Budai Ferencné pedagógiai asszisztens felkészítésével más óvodás csoportok mellett léphettek fel a tájháznál. Nagyon csinosak voltak a népviseletben és természetesen nagyon izgultak, de mosolygó arccal, vidáman énekeltek és táncoltak. A sok dicséret és ölelés bezsebelése után, akinek kedve támadt lovaskocsira pattanhatott és zenei kísérettel utazhatott egészen a Baktay térig, ahol újabb programok várták a családokat.

Minden részvevőnek és nézőnek köszönjük a részvételt!