Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Húsvéti ügyeskedő

Az óvodánkban már a gyermekek izgatottan készülődtek a húsvétra. A fiúk locsolóverset tanultak, a lányok, pedig hímes tojásokat készítettek, amikkel meglephették locsolóikat.
Az eddigi évekhez hasonlóan a húsvéti nyuszi ismét a gyermekek segítségét kérte. Minden csoport részt vett az óvoda udvarán felállított, elkészített ügyességi, dalos, mozgásos feladatokban. Segítettek tojásokat válogatni, répát gyűjteni, forró tojást meghűteni, éhes nyuszihasakat megetetni.  A feladatok elvégzését követően, pedig a húsvéti nyúl csepphintát ajándékozott minden csoportnak, amelyet azóta is szívesen használnak a gyermekek.

Víz világnapja

A víz világnapját minden év március 22-én ünnepeljük országszerte. Zöld óvoda lévén a mi óvodánknak is kiemelten fontos feladata, hogy ráirányítsuk gyermekeink figyelmét a tiszta víz fontosságára, környezettudatos magatartás alakítására, az egészséges életmód formálására. Ezt az egész nevelési év során, de kiemelte a víz világnapja körüli időszakban folyamatosan igyekszünk megvalósítani.
Zöld Tündér hagyományokhoz híven meglátogatott minden csoportot, mesélt a gyerekeknek a víz fontosságáról, megbecsüléséről, védelméről. Megkérte a gyerekeket, hogy ők is óvják, védjék vizeinket, a Föld vízkészletét.
Az adott időszakban a vízzel, a vízi élettel, a víz fontosságával kapcsolatos ismereteinket bővítettük. Zöld Szíves óvodaként néhány csoportunk meglátogatta „patakzsákjukkal” a Duna partot, a kisebbek az óvoda udvarán lévő tavat. Megfigyelték azok élővilágát, megvizsgálták tisztaságát, környezetében lévő élővilágot. Sok-sok vízzel kapcsolatos játékot játszottunk, melyek által közösen játékosan megtapasztaltuk a víz tulajdonságait, felhasználási területeit. Tavakat tengereket, halakat, békákat  festettünk,  nyomdáztunk  az ügyes kezeinkkel, és töltöttük meg élettel környezetét is.
A projekthét utolsó napján kék ruhába öltöztünk a víz születésnapja tiszteletére. Egy vendégbábszínház is érkezett az oviba, melyben megfigyelhettük, hogy az erdő lakói is mekkora gondot fordítanak környezetük tisztaságára és, hogy mi emberek, mennyi mindent tehetünk, hogy megóvjuk a Földet.

Zümmögő játszóház

Újabb vállalásunkat teljesítettük a beporzók védelméről szóló pályázatunk programjai közül. Zümmögő játszóházat rendeztünk be óvodánk aulájában Föld napja alkalmából. Zöld Tündér a zöldszívesek barátja hívta meg a gyerekeket egy közös játékra, ahol újabb ismereteket szerezhettek a beporzók fontosságáról, sokféleségéről, életükről, jellegzetességeikről.

Nyolc állomáson keresztül, mintegy interaktív tanösvényen járva

·        válogathattak a kedvenc ételeik közül, közben megismerve melyik étel elkészítése lenne lehetetlen a beporzók munkája nélkül.

·        Megismerkedhettek a virágok rovarcsalogató trükkjeikkel, a színekkel, illatokkal. Beültethettek vadvirágokat kiskertbe színekkel játszva.Illatokat párosíthattak virágokkal.

·        Utánozhatták a rovarok virágporgyűjtő munkáját beöltözve, átváltozva pillangóvá, méhecskévé.

·        Zöldszíves kertté varázsolhattak egy kopár kertet, közben megismerve a rovarbarát kert eszközeit, tárgyait, növényeit.

·        Felfedezhették milyen sokféle méh, lepke, zengőlégy végez beporzó munkát.

·        Megvizsgálhattak igazi méhkaptárt, benne a méhviaszkereteket, méhészeszközöket. Ők maguk is méhésszé válhattak.

·        Segíthettek a méhrajnak a királynővel együtt új kaptárt keresni.

·        A méhek táncát eljárva elvezethették méhtársaikat a vadvirágos rétre, ahol virágport gyűjthettek.

A játékok 2 héten keresztül várták a gyerekeket, mikrocsoportokban óvó néni irányításával váltak maguk is „beporzó szakértőkké”. A játékokat a Gyurgyalag környezeti nevelési munkaközösség tervezte meg és készítette el. Sok segítséget kaptunk szemléltető képek, plakátok nyomtatásához Kovács Tímea Bíbor csoportos anyukától, amit ezúton is szeretnénk megköszönni!  Varga László Alsónémedin élő méhész ajánlotta fel a méhész eszközöket, a nagycsoportos gyerekeknek pedig személyesen mesélt a háziméhek életéről, a méhész munkájáról. Neki is köszönjük a közreműködését!

A játszóházunkat és az udvarunkon létrehozott beporzó tanösvényünket meglátogatta Vásárhelyi Tamás és Forintos Krisztina is a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Beporzó Vándortanösvény alkotói, az őszi szakmai képzésünk szervezői. Elismerésük a nálunk tapasztaltakról megerősített bennünket abban, hogy jó úton járunk. Szakmai látogatásokból nem volt hiány, több zöldszíves kollégának is felkeltette  érdeklődését játszóházunk és tanösvényünk. Vendégeink voltak Ócsai és Fehérvárcsurgói kollégáink is.

Székesfehérvárról április 19-én 40fővel látogattak meg bennünket a Gyöngyvirág óvodából. Az Örökös Zöld Óvodával a díjátadó gálán ismerkedtünk meg, ők szintén az E.on Föld Bajnokai nyertesei közé tartoznak. Madárbarát tanösvény tervével pályáztak és kíváncsiak lettek a mi 2017-ben létrehozott tanösvényünkre illetve az általunk fejlesztett tanösvénybejáró programra. Nemcsak a madárbarát programunkat nézték meg, hanem megismerkedtek a Zöld Szív ITM filozófiájával, módszertanával, óvodai gyakorlatunkkal, a beporzó téma köré épített pedagógiai fejlesztéseinkkel, játszóházunkkal, kertünkkel.

 

Büszkék vagyunk arra, hogy zöld pedagógiai munkánk sokak tetszését és elismerését elnyeri és inspirációként szolgálhatunk mások számára is! Környezeti és Természetvédelmi Oktatóközpontként olyan mintákkal szeretnénk élen járni, amely a kollégák, a gyerekek és a szülők számára is értéket, egy tudatos, természetvédő magatartást és cselekvést közvetít.

Huszár hét

„A szép zászlónk három színe, három szót vés be a szívbe: piros, fehér, zöld, ez a magyar föld!”

 

Az óvodában elsősorban a játékosság elvét követve jelent meg ez a történelmi esemény.

A gyerekek irodalmi műveken, énekeken keresztül megismerkedtek a magyar huszárokkal, kardjaikkal, öltözetükkel, a nemzeti színekkel, várakkal, nagy magyarjainkkal, hazájuk múltjával. Ily módon fejlődhessen a hazánkhoz fűződő pozitív érzelmi viszonyuk.

Vizuális tevékenységek során a nemzeti színek tudatosításával, zászlók, kokárdák, legyezők, várak, csákók, katonák, ágyúk, lovak készültek.

Az aulában minden csoport felépítette kockákból a saját várát, amit a szülők is megtekinthettek.

 

Csütörtökön a nagycsoportosok: kék, piros, lila, bordó, bíbor csoport a gyönyörű tavaszi időben elsétáltak a Petőfi-szoborhoz. Énekkel, verssel, zászló tűzéssel tiszteletüket tették a „márciusi ifjú” előtt.

Beporzók napja a Hétszínvirág óvodában

Az E. ON Föld Bajnokai pályázat keretében megvalósított egyik fontos programunk. Beporzók Napja alkalmából tanösvény telepítés, rovarbarát kertfejlesztés

Kiszebáb

Az eddigi évekhez hasonlóan idén is folytattuk télűző hagyományunkat, a kiszebáb égetést.

A nagycsoportos gyermekek elkészítették a díszes bábot, amelyre minden csoport feltűzhette a maga kis üzenetét. Március 4-én az óvoda udvara zengett a gyermekzsivajtól és a hangszerek megszólaltatásától. A megtanult dalokkal, versekkel, mondókákkal búcsúztattuk el a telet.

Végül, pedig előcsalogattuk a jó időt és a beporzókat.

 

A legtöbbször felcsendülő jelmondatunk: “JÖJJÖN A TAVASZ, VESSZEN A TÉL!”

Farsang

„Farsangoljunk együtt,

Hadd nőjjön a kedvünk.

Tapsolj kettőt pajtás,

Járd a táncot forgás.

Mutasd meg a jelmezed,

Megmondom, hogy ki lehetsz.”

 

A farsang a télűzés, az alakoskodás, a mulatságok időszaka, ami nem csak magában színes, hanem abban is, hogy ilyenkor a csoportszobák színesebbnél színesebb dekorációkba öltöznek, valamint abban, hogy az óvodapedagógusok mivel színesítik a témahetüket. Hiszen volt olyan csoport, ahol pizsama napot tartottak és volt olyan, ahol pedig bohóc napot rendeztek az óvó nénik.

Idén a farsangi hét február 5-9-ig tartott óvodánkban, ami alatt sok színes program várta a gyerekeket. A hét első három napján a különböző korosztályokat figyelembe véve a Testnevelés Munkaközösség tagjai mozgásos akadálypályát állított össze a gyermekek számára. Ezek a pályák a Mesehét alatt feldolgozott mesékre (Telhetetlen hernyócska, A nyughatatlan méhecske, Méhkirálynő) voltak felfűzve. A pályák adottak voltak, minden óvodapedagógus saját kezet kapott abban, hogy a gyermekeket hogyan motiválja, miként vezeti végig az akadályokon.

Csütörtökön a gyerekek izgatottan érkeztek az óvodába, alig várták, hogy végre felvehessék az általuk választott, a nekik elkészített jelmezeket, illetve azt, hogy ha csak egy kicsit is, de végre más „valaki bőrébe” bújhassanak ezen a napon. Ez a nap a hangoskodás, a mulatozás napja volt, amit számos ügyességi, mozgásos játékkal, versenyekkel színesítettek az óvodapedagógusok.

Ebéd előtt minden csoport meghívást kapott az aulába, tornaterembe egy kis közös táncolásra, ahol a kicsik, s nagyok egymás jelmezét is megcsodálhatták.

A hosszú, élményekkel, játékokkal, táncolással teli délelőtt elteltével, amíg a kicsik nyugovóra tértek, addig a nagycsoportos óvodások fennmaradtak, s folytathatták a játékot, mulatságot.

 

Igyekezett minden csoport apraja nagyja a hangoskodással, mulatozással jól elűzni a telet. Már mindenki nagyon várja a jó időt. Ennek tekintetében a farsangot követő héten a Néptánc csoport vezetésével egy télűző, tavaszváró Táncházba látogatott el minden kisgyerek, s felnőttek egyaránt. Mivel, hogy ez az év a Beporzók éve itt az óvodánkban, ezért a Táncház is e köré szerveződött.

 

 

A szavak most elfogytak, meséljenek hát a képek.

Németnemzetiségi hét

Óvodánkban, ebben a nevelési évben is megrendeztük a nemzetiségi hetet, a Dunaharaszti Német Nemzetiségi Önkormányzat anyagi támogatásával, melynek keretében a gyermekek a német nemzetiségi hagyományokkal, dalokkal, versekkel, német mesékkel ismerkedhettek meg. A német intézményegység idén egy interaktív játszóházzal készült, amelyen a gyermekek régmúlt mesterségekkel, elődeink hétköznapjaival, öltözködésükkel ismerkedhettek. Így kipróbálhatták a cipész, pék, patkolókovács, mosónő, hentes, kékfestő munkáját is. Közösen daráltuk a húst, mostuk a kisruhákat, talpaltuk a cipőket a gyermekekkel. Az aulában berendezett fotó és viselet kiállítás még inkább visszaidézte a múlt hangulatát. Természetesen, a játszóház tematikájához igazítottuk a csoportok egyéni programját is. Volt, olyan csoport, ahol képzeletben el is utazhattak az anyaföldre, másutt preckedlit sütöttek, amelyből az egész óvoda lakmározhatott. Mivel az idei évben még a nemzetiségi hét keretében is igyekeztünk szem előtt tartani a beporzókkal kapcsolatos vállalásainkat, a programsorozat részeként a német intézményegység előadta németül A Telhetetlen Hernyócska és A Kesztyű című meséket. Végül egy jó kis mulatsággal, korosztályos táncházzal zártuk a nemzetiségi heteket.

 

Ez úton is köszönjük a szülőknek a fotókiállításhoz nyújtott segítségüket, az önkormányzatnak a támogatást. Reméljük a gyermekeik élménybeszámolóiból már Önök is kaptak egy kis ízelítőt erről a mozgalmas és tartalmas eseményről.

Mesehét

Az idei Mese-hét témája szorosan kapcsolódott az éves tematikánkhoz. 

A gyerekek koruknak megfelelő meséket dolgoztak fel ebben a két hétben, és mindegyik mese kapcsolódott a Beporzós témánkhoz. A telhetetlen hernyócska, A nyughatatlan méhecske és a Méhkirálynő mesék kerültek porondra. Az Irodalmi munkaközösségnek hála a gyerekek mind a három mesével találkozhattak az aulában megrendezett játszóház segítségével. 

A kiválasztott meséket a középső és nagycsoportos gyerekek dramatizálva elő is adták a fiatalabbaknak, a kiscsoportosok pedig csoportjukon belül dolgozták fel azt. 

Az óvodapedagógusok szorgos munkájával és a mesék varázserejével még közelebb hozták a beporzás témakörét a gyerekekhez. A környezeti nevelés mellett pedig az irodalmi nevelés fontosságára is hangsúlyt fektettek, hiszen a mesék segítségével fejlődnek a gyermek érzelmi és értelmi képességei, segít nekik megérteni a környezetükben lévő dolgok működését. 

 

A telhetetlen hernyócska meséjéből megtudtuk miből lesz a pillangó, viszont a hétszínvirágos óvodapedagógusoktól és gyerekektől tudhatjuk meg igazán, „miből lesz a cserebogár”.

A Tárnoki Mese-vár Óvoda 4 tagintézménye tett szakmai látogatást a DunaharasztiHétszínvirág Óvodában

2023. otóberében Pomázon a Zöld Szív ITM által szervezett “Merre tovább Zöld Óvoda, Ökoiskloa?” című konferencián ismerkedtünk meg két tárnoki óvónővel akik nagy lelkesedéssel hallgatták óvodánk zöldszíves munkáját bemutató prezentációját. Visszatérve óvodájukba, ami négy tagintézményből áll el is kezdték saját csoportjukban a zöldszíves munkát. Szerették volna azonban, hogy ezt a szemléletet, filozófiát, zöldszíves módszertant kollégáik is megismerjék, ezért szakmai látogatásra kértek és kaptak is lehetőséget óvodánktól. Óvodánk 2023. márciusa óta tagja a KOKOSZ-nak (Környezet és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége), így oktató központként láttuk vendégül az egész alkalmazotti közösségüket (45 óvónő, dajkák, pedagógiai asszisztensek )
.
A Zöld Szív természetpedagógiájának lényegét, filozófiáját, óvodánkban történő gyakorlatát 2 PPT előadásban mutattuk be, az aulában pedig megtekinthették a már több rendezvényen is sikert aratott pedagógusaink által készített környezeti, zöldszíves témájú társasjáték kiállításunkat is. Zöld Tündér mint már sokszor ismét segítségünkre sietett és bár aznap sok helyen eső esett, nálunk gyönyörű hóesésben mutathattuk be az udvarunkon található madártanösvényünket. Reméljük visszatérve Tárnokra, óvodánkban inspirálódva minél több csoportban nevelnek majd zöldszíves gyermekeket!

Karácsony

Tél bácsi óvodánkhoz is elfújta a fagyos szelet, puha hóval örvendeztette meg a gyermekeket.
A kedves Mikulás is bekopogtatott, s az itt telelő madarak is csipegetik már a madárkalácsot.
Az óvoda és a tizenkét csoport ünnepi díszben ragyogott, adventi gyertyák pislognak; a feldíszített karácsonyfák csillognak, adventi naptárak nap, mint nap kinyílnak; a kandallókban tűz lángja melengeti a kicsi szíveket, finom sütemények illata terjengett.
Az óvó nénik közös karácsonyi énekétől ámult el az aulában a sok kis csemete, s a csoportokba visszaérve a szép fa alatt meglepetés várta az összes gyermeket.
A csoportszobákban angyalok jártak, az óvodások karácsonyi énekszóval, versekkel
KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNTAK!

Advent a Tájházban

Ismét ránk köszöntött az adventi időszak, és mint minden évben óvodánk meghívást kapott a Dunaharaszti Német Nemzetiségi Önkormányzattól, hogy advent második vasárnapján részt vegyünk a tájházban megrendezett ünnepségen.
Az óvoda német nemzetiségi csoportjai (narancs, sárga, piros, bordó) lázasan készültek a fellépésre. A gyermekek már a próbákat is nagyon élvezték, és izgatottan várták december 9.-ét. A tájházban most is nagyon sokan gyűltünk össze. A hideg ellenére türelmetlenül vártuk a színpadra lépést. Végül a második adventi gyertya meggyújtása után adhattuk elő a megtanult magyar és német nyelvű Mikulásváró és karácsonyi dalokat. A gyermekek, kissé megszeppentek, de amikor felcsendült Betti néni ismerős gitárjátéka, teli torokból, mosolygós arccal énekeltek, zenéltek,a közönség, szülők, nagyszülők legnagyobb örömére. Természetesen a jutalom sem maradhatott el. A szervezők minden gyermeknek és felnőttnek egy nagy Mikulás zsákot készítettek telis- tele mindenféle finomsággal. A nagy izgalom után ráadásul még jól is lakhattunk. A legtöbben palacsintáért álltak sorba, de a sült kolbász, forró csoki, forralt bor is jólesett a hideg decemberi estén. 
Köszönjük a nemzetiségi önkormányzat meghívását és a szívélyes vendéglátást. Jó érzés volt a karácsony előtti rohanásban kissé megállni, elcsendesedni és együtt ünnepelni.

Barkácsdélután és teadélután

A hagyományokhoz híven idén is megrendezésre került óvodánkban a Teadélután, amely egy barkácsdélutánnal kezdődött, ahol az ügyes kezű szülők készíthették el maguknak karácsonyi asztali díszeiket, koszorúikat. Valamint egymás után két pénteken került sor a családok számára szervezett délutáni mulatságra, melynek során idén is részt lehetett venni a különféle programokon: horgászás, barkácsolás, diavetítés, akadálypálya kipróbálása a tornateremben. A zsákbamacska most is nagy sikert aratott, szinte pillanatok alatt elkapkodták. Az aulában vásári hangulat fogadta a családokat, a kamra kincse kínálata idén nagyon változatos volt, mint ahogy a büfében lévő finomságok is. Ezúton is köszönjük még egyszer közreműködésüket, illetve az alapítványba beérkezett adományaikat, melynek összege végül 791.900 Ft lett. 

Mikulás

Ebben az évben is nagy örömmel és lelkesedéssel készültünk a Mikulàs fogadàsàra. Kikêszítettük a gondosan àttörölgetett kiscipőket az ablakpàrkànyra. Ezzel is jelezve,hogy  kêszen àllnak a gyerekek erre az ünnepre.Màr koràn reggel elindult vàndorútjàra a Mikulàs, hogy csoportról csoportra jàrva minden kisgyermeket eljusson még ebéd előtt. A gyerekek figyelmesen halgattàk a csilingelő hangot és a kopogàst ami a Mikulàs bàcsi  érkezését jelezte . 
Ezutân illendően köszöntöttük és behívtuk a csportszobàba. Dallal verssel közösen köszöntöttük majdomden gyermek közel léphetett a nagy hófehér szakàllú piros ruhàs Mikulàshoz megszólíthatta és àtvette a díszes ajàndékcsomagot. 
A kiscsoportos ok közül volt aki félênken visszahúzódva még az óvónéni közelségében örvendezett a " piros ruhás idegennek" és a tőle kapott ajândéknak.
Amint a képek is mutatjàk .
Remekül sikerült ez az ünnep is.

Madárkarácsony

Óvodánk kertje madárbarát kert és az Országos Zöld Szív mozgalom tagja. Kicsi óvodásaink mindennapjaiba becsempésszük a természet szeretetét és a felelősségteljes, természetvédő viselkedést. Ezért, nemes hagyományként, minden évben megünnepeljük a madárkarácsonyt! Ilyenkor a gyerekek által, madáreleségből, magvakból készített díszeket helyezünk el az udvari adventikoszorúra. Ezzel is szeretnénk gondoskodni az itt telelő madarakról. Idén az időjárás miatt az aulában gyújtottuk meg az adventi időszak kezdetén az első gyertyát, s ekkor gyüjtöttük össze a szebbnél szebb, kézzel készített „madárfinomságokat” , amelyekkel december 6-án tudtuk, a gyermekekkel közösen feldíszíteni az udvari, óriási koszorúnkat. Reméljük hogy minél több madár meglátogatja és finomakat csipegetnek

Őszbúcsúztató

Lassacskán elérkezik november vége, így őszanyó búcsúzott a gyerekektől. Megkérte Zöld Tündért, hogy vigye el a csoportoknak a meghívóját melyben meghívta őket az Őszbúcsúztatóra. Minden kisgyermek rögtön igent mondott és november 20-án, és 21-én részt vettek az ünnepségen. Őszanyó és segítői olyan játékos feladatokkal készültek, melyek a korábbi ismereteikre, őszi témákra és az életkori sajátosságokra épült. Ezért korosztályonként várta a gyermekeket a tornaterembe. Elsőként a kiscsoportos gyerekek látogatták meg őszanyót, majd a középsősök végül a nagyok. Minden csoport egy őszi énekkel vagy versikével csalogatta be őszanyót. Feladataik között szerepelt a levelek lerázása, majd ezután különböző szempontok szerint kellett összegyűjteniük. Az őszi terméseket el kellett juttatniuk a mókuskának, hogy télire eltudja őket raktározni az odújába. Zöldszívesekként egyik nagyon fontos feladatunk az állatok védelme, így Őszanyó megkérte a gyerekeket, hogy télen gondoskodjanak az itt telelő madárkákról, rendszeresen töltsék fel az etetőket fekete napraforgómaggal, akasszanak ki cinkegolyókat. Emellett felhívta a figyelmüket arra, hogy a vízi madarakat ne etessék semmivel. Se kukoricával, se kenyérrel, se magokkal. Ezektől megbetegedhettnek, elpusztulhatnak. Ők elég nekik való élelmet találnak. Végül közös táncikolással elköszöntünk kerek egy évre Őszanyótól. Őszanyó mellet a méhkirálynő is elbúcsúzott a gyerekektől, akiket meg is ajándékozott mézzel.

Mártonnap

Elérkezett a gyermekek által annyira várt nemzetiségi ünnepünk a Márton nap , mely kiemelt eseményként szerepel óvodánkban, napja november 11-e. Hosszú készülődés előzi meg, az egész hét a ráhangolódás jegyében telt.  Célunk az volt, hogy minél jobban megismertessük a gyermekekkel Szent Márton püspök legendáját! Minden kezdeményezési formában megjelent. Libás verseket, mondókákat, énekeket hallgattak a gyerekek. A vizuális tevékenység során minden csoport, minden kisgyerek elkészítette a lámpását, amit a szombati lámpás felvonulásra magukkal hoztak. A szebbnél szebb lámpásokat egy aprócska kiállításon is megnézhettek a gyermekek illetve szüleik az óvoda aulájában. A nagy csoportosok eldramatizálták csoportszobán belül a történetet. Pénteken a sárga illetve bordó csoportos gyerekek felkerekedtek lámpásaikkal és dal kíséretében meglátogatták a többi óvodást, velük tartott Szent Márton püspök is. A fali újságokat Márton naphoz kapcsolódó alkotások díszítették. Az óvoda egész héten hangos volt a libuskák gágogásától illetve finom hagyma illat árasztotta el az épületet, hiszen a legtöbben elkészítették a libazsíros kenyeret. Ezt mindenki jó ízűen elfogyasztotta eleget téve a mondásnak: aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.
Szombat délutánra, a város apraja nagyja kedvéért még az eső is elállt, így megtartották a lámpás felvonulást. Minden kisgyermek szülői kísérettel megérkezett a Baktay térre, ahonnan elindult a felvonulás a piactérre. Útközben énekeket, mondókákat, versikéket hallhattunk a gyermekektől, az utca sötétségét csodás lámpások világítása ragyogta be. A piactéren forró teával és finom kaláccsal kedveskedtek a résztvevőknek. Az ünnep végén meggyújtották a Márton napi tüzet.
 

Ovipiac

Óvodánkban immár hagyománnyá vált az Ovipiac. Ebben az évben ismét hangossá váltak a teraszok, kofák és gyermeki vásárlók lepték el a standokat.

„Friss a zöldség és a gyümölcs!” – hallatszott a kiabálás az ovipiaci napon.

A csoportok az október 24-27-ei héten folyamatosan gyűjtötték a zöldségeket és a gyümölcsöket a csoportszobába.  Ezen a héten mindenhol az őszi zöldségek és az őszi gyümölcsök volt a téma. A kisebbek a csoportszobáikban az óvónénikkel piacoztak, és dolgozták fel a sok finomságot. A nagyobbak zöldségcsaládokat alkottak és így indultak el a saját gyártású bevásárló listájukkal.

Óvónénik és daduska nénik voltak a kofák, a gyerekek pedig a szintén általuk készített pénztárcájukban lévő papírpénzekből vásároltak, de voltak, akik gesztenyével és más fizető eszközzel fizettek. A piaci délelőtt folyamán, a játékon keresztül, játékosan valósultak meg az udvariassági szokások, a matematikai tapasztalatszerzés (számlálás, mérés). A piacozás után együtt a csoportokban, az óvónénikkel ellenőrizték a gyerekek a megvásárolt gyümölcsök és zöldségek listáját. A hét további napjain a csoportok folyamatosan dolgozták fel az alapanyagokat. Ki nyersen készített salátát, ki sült zöldséget, ki savanyút, ki süteményt készített, és ezeket el is fogyaszthatták a gyerekek.

A szülők támogatását nagyon szépen köszönjük, hisz az ő támogatásukkal így könnyebben valósulhatott meg ez a csodás nap!

Ovifoci

A Hétszínvirág Ovi nevével már összeforr az őszi ovi-foci bajnokság. Idén is megszerveztük a bordó, a bíbor, a lila, a kék és a piros csoportos gyerekek között. Most is, mint minden alkalommal a gyerekek nagy izgalommal várták, hogy összemérjék a foci tudásukat. A foci-torna több napon keresztül zajlott, minden nap más-más csapat mérette meg magát. A fiúk mellett néhány bátor lány is jelentkezett, hogy be szeretne kerülni a csapatba. A gyerekek igazi focipályán tizenöt perces játékidőben, öt fős csapatokkal, focimezben és játékvezetővel játszhattak. Természetesen igazi szurkoló csapatok is szerveződtek, a csoport társak közreműködésével. Volt lehetőség arra is, hogy félidőben játékosokat cseréljenek, így mindenki, aki szeretett volna focizhatott és kipróbálhatta magát. A jutalom mindenki számára a játék öröme volt, és az, hogy jól érezték magukat.
 

Képzés a Hétszínvirág Óvoda dolgozóinak a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület szervezésében

Megígértük, hogy az E.ON Föld Bajnokai pályázatában tett vállalásainkról folyamatosan beszámolunk, hiszen a város segítsége is kellett győzelmünkhöz! A pályázatunkkal célunk egy olyan kertfejlesztés is az óvoda udvarán, ami a beporzóbarát kert szempontjait figyelembe veszi, tervezésekor, kivitelezésekor ügyelünk a növények kiválasztására, ültetésére. Ezzel a témával nagyon sok fórumon foglalkoztak, sok információt lehet olvasni, és a kertészetek is meglátták az üzletet ebben. Mi azonban „elsőkézből” szerettük volna a hiteles tudást megszerezni, ezért kértük fel a Magyar Környezeti Nevelési Egyesületet, hogy állítson nekünk össze egy olyan képzést, ami választ ad

számunkra arra, hogy: 
Tényleg változik-e a klíma, van-e az emberi beavatkozásoknak felelőssége?
A természetes élőhelyek csökkenésének mik az okai és hatásai az élővilágra és az emberre?
Miért fontos az embernek megtámogatnia a rovarok, köztük a beporzók életkörülményeit?
Milyen állatok azok a beporzók?
Mi az a rovarhotel?
Milyen rovarok használják? Milyen formákat, anyagokat kedvelnek a magányos méhek, lepkék, zengőlegyek stb.?
Kell-e félteni tőlük a gyerekeket?
Milyen növények ültetésével segíthetjük a táplálkozásukat, életüket?
Rovarlegelő vagy méhlegelő? Hogyan lássunk neki egy ilyen mintakert létrehozásának?
Milyen játékokkal segíthetjük az ismeretek terjesztését?

 

A képzést Vásárhelyi Tamás a Magyar Természettudományi Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa, entomológus állította össze, akinek tevékenysége jelentős az ismeretterjesztés és a múzeumpedagógia területén. Ebben segítségére voltak az egyesület „Beporzó szakosztályuk” munkatársai Kecskés Ferenc középiskolai tanár, terepbotanikus, biodiverzitás kutató, illetve Forintos Krisztina tanárnő, az MKNE beporzó szakosztály alapító tagja. Óvodánk már 2005 óta képviseli a Zöld Szív filozófiáját, nevelőtestületünk azóta folyamatosan fejlődik, az általunk átadott ismeretek egyre mélyebbek, sokrétűbbek Felismertük azonban, hogy ha egy oktatási intézmény hitelesen akarja közvetíteni a természetvédelem iránt érzett felelőséget, tudást akkor az itt dolgozó minden munkatársnak szüksége van az érzelmi motivációra, illetve a tudományos ismeretekre. Ezért volt különleges ez a nap, hiszen az országban szinte egyedülállóan az egész alkalmazotti közösségünk részt vett ezen a napon, az óvodapedagógusokon kívül a dajkák, karbantartónk, fejlesztőpedagógusunk, gyógypedagógusunk, pedagógiai asszisztenseink. A kérdéseinkre választ kaptunk, megismerkedhettünk a rovarvilág egy kis szeletével és most a megszerzett tudás birtokában még elszántabban képviseljük azt a szemléletet, amely a kertrendezés, tervezést rovarbarát szemlélettel teszi, és a biodiverzitás lehetőségének megteremtését tűzi ki célul. Következő feladat lesz az ismeretek birtokában 4 db. tanösvény tábla tartalmi anyagának összeállítása, amelyben segítségünkre lesz dr. Sziráki György városunk természeti értékeinek „tudója”, mentorunk, a Magyar Természettudományi Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa. Ha elkészültünk erről is beszámolunk…

 

Cserjementesítés

2023. október 28-án a Hétszínvirág ovi zöldszives óvónéniei, családtagjaik és zöldszíves szülői
segítséggel dr. Sziráki György szakmai vezetésével ismét megnyitottunk egy területet a Kápolna
dombon. Az invazív bálványfa, keskenylevelű ezüstfűz, ostorfa visszavágása, ecsettel vegyszeres
kezelése évek óta önként vállalt feladatunk. Fontos és nem könnyű munka, az ország számos
területén végzik ezt óvva az ottani honos növényvilágot.
Csatlakozhatnak hozzánk tavasszal is, folytatjuk! Gyomlálnunk is kell, hogy segítsük a homoki gyep
regenerálódását a védett, fokozottan védett fajok élőhelyét!
A témáról beszámoltunk városunk facebook oldalán is ahol rengeteg megerősítő támogatást kaptunk,
elismerve természetvédő munkánkat, városunk természeti értékeinek óvását.
Reméljük nemcsak likokkal segítenek minket, hanem minél többen húznak kerti kesztyűt és
személyesen is megtapasztalják milyen természeti szépségek között élünk, és hogyan segíthetjük
élőhelyük fennmaradását!
Köszönjük ezúton is mindenki részvételét és kiemelten Szigeti Péternek (Bíbor csoportos apukának) is
aktív segítségét!

EON Föld Bajnokai Pályázat ünnepélyes díjátadó ünnepségén jártunk a Hétszínvirág Oviból

https://wmn.hu/holnap/61081-peldaerteku-osszefogasok-a-bolygoert--dijeso-a-fold-bajnokainak
https://www.atv.hu/videok/20231006/atv-hirado-20231006-18
https://hirtv.hu/radar/radar-a-fold-bajnokai-2574223
https://telex.hu/tamogatott-tartalom/2023/10/10/a-fold-bajnokai-dijatado-eon-hungaria-kornyezetvedelem
https://index.hu/tudomany/2023/10/10/eon-zold-palyazat-dij-atado-fenntarthatosag-energia/

023-ban ismét meghirdette az E.ON Hungária Csoport A Föld bajnokai programot, mellyel a környezeti fenntarthatóságra nevelés terjesztését szerették volna elősegíteni a hazai elkötelezett és tenni akaró óvodai és iskolai közösségek támogatásán keresztül. Olyan intézményi zöld programokat és ötleteket kerestek, amelyek például szolgálhatnak más intézmények és pedagógusok számára.
Mint azt a városban már sokan tudják, óvodánk is indult a „Beporzók védelmében” című pályázattal. A program célja egy beporzóbarát kert kialakítása, így továbbfejlesztve az óvoda meglévő madár-tanösvényét. A projektterv változatos elemekből, tevékenységekből épül fel, és megvalósításába szülőket, civil szervezeteket és kerttervező szakembereket is aktívan be kívánunk vonni. A pályázatban kiemelt hangsúlyt kap a pedagógusok továbbképzése és innovatív pedagógiai módszertan kidolgozása is. 1,6 millió forint támogatást igényeltünk a 25 millió forint összdíjazású fenntarthatósági pályázatból
Október 6-án pénteken Kenessey Beátával óvodánk vezetőjével Budapesten jártunk a Dunaharaszti Zöldszíves Hétszínvirág ovit képviselve az EON Föld Bajnokai pályázat ünnepélyes díjátadó ünnepségén.
Elkezdhetik zöld programjaik megvalósítását a jövőformáló ovik és sulik: átvettük a díjakat a Föld bajnokai többi győztesével együtt.
Közel 400 pályázatból a 14 sikeres pályázók között állhattunk a színpadon azzal a felkonferálással, hogy "Nemcsak a zsűri szívébe lopták be magukat, hanem a közönségébe is, hiszen ők nyerték a közönségszavazást!"
Ovinkat a sajtó is érdeklődéssel követte, interjút kértek tőlünk a Blikk magazintól, az ATV Híradójától, és a TV2 reggeli Mokka című műsorában is bemutatkozhattunk.
Köszönjük ezúton is még egyszer mindenkinek a sok-sok támogatást, szavazást!
Most pedig elkezdődik a munka, amiről folyamatosan be fogunk számolni!
Elsőként október 30-án egy nevelés nélküli munkanap keretében a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület képzésén veszünk részt, amit számunkra állítottak össze és óvodánkban tartanak meg.  Ahhoz, hogy egy természetvédelmi jelentőségű témát szakszerűen tudjunk a gyerekekkel feldolgozni, fontos a pontos természettudományos ismeretek elsajátítása.
Az óvoda dolgozói szintén mindennapi kapcsolatba kerülnek a leendő beporzó tanösvény elemeivel, fontos, hogy elköteleződjenek a téma iránt, megfelelő  ismeretekkel rendelkezzenek. A képzés általános ismertető előadásain a nevelőtestület mellett a dajkák, konyhai dolgozók, karbantartó, titkárnő, pedagógiai asszisztensek, gyógypedagógusok is részt vesznek.
A képzés lehetőséget ad számunkra, hogy átérezzük, és érzelmileg is bevonódva tudatosodjon bennünk, a téma napjainkban mennyire fontos szerepet tölt be a természetvédelem területén. Célunk olyan pedagógiai folyamat, módszertani gyűjtemény kidolgozása, amely hosszútávon segíti a fenntarthatóságra nevelés folyamatát, a beporzók iránti elfogadó, védő magatartásforma kialakulását. KOKOSZ oktatóközpontként tapasztalataink megosztása pedig  képzéseken, konferenciákon segítheti más intézmények elindulását ezen az úton.
 

Állatok világnapja

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat.

Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára, a felelős állattartásra és a vadon élő állatok védelmére. Október első hete óvodánkban az állatokról, az állatokról szerzett ismeretekről, ismeretek bővítéséről, mélyítéséről szólt komplex tevékenységek során. Csoportszobáink ajtajaira különböző állatokat varázsoltunk a gyermekek aktív közreműködésével, melyhez a segítséget az óvónénik és a Varázsceruza munkaközössége adta.  Ezen a napon a gyermekek és dolgozók is állatmintás ruhában voltak, a gyerekeknek ez nagyon tetszett és lelkesen nézegették kinek milyen állat fedezhető fel a ruháján. Nagy csoportosaink és nagy középsőseink, a Rákóczi iskolába látogattak el, ahol a kisállat kiállítást tekinthették meg, amit nagy érdeklődéssel fogadtak. A Mesebolt munkaközössége bábozással lepte meg óvodásainkat, melyeket a délelőtt folyamán adtak elő korcsoportonként. A mese amelyeket láthattak a gyermekek:

                        Fésűs Éva: A fogfájós nyuszi

                        Móra Ferenc: A három pillangó

Az állatok világnapja egy jó alkalom arra, hogy a gyermekek megtudják: 

Fontos, hogy ne csak ezen a napon gondoljunk az állatokra, hanem minden nap úgy éljünk, hogy odafigyelünk rájuk.

Ez a nap alkalmat adott arra is, hogy felhívjuk a figyelmet minden állat védelmére, most előtérbe helyezve a beporzókat. Ezeket az apró kis állatok nem mindig kedveljük, de fontos feladatot látnak el a természetben, ez által a mi életünkre is nagy hatással vannak.

Oviolimpia

.

Az oviolimpia hagyománya már régóta összekapcsolódik a Hétszínvirág ovival. Idén rendhagyó módon minden csoport a saját tornafoglalkozásának idejében bonyolította le a vetélkedőt. A Futrinka munkaközösség tagjai egy nagyon színvonalas, játékos feladatsort állítottak össze, melyet minden csoportba járó gyermek ki tudott próbálni, hiszen a gyermekek életkori fejlettségi szintjéhez teljes mértékben igazodott. Szerepeltek benne egyszerű futó játékok, illetve a nagyok számára, komplexebb, egyszerre több képességet fejlesztő játékok is. Természetesen a csoportok kiegészítették, átdolgozták a játékokat a saját csoportjukhoz igazítva. Az idei év különlegessége az volt, hogy az olimpiai játékok témája teljes mértékben az óvoda által elnyert Beporzók védelmével kapcsolatos pályázat témájával fonódott össze. Így a gyermekek varázsütésre méhecskékké, katicákká és pillangókká változtak és nagy mosollyal az arcukon játszottak egy jót közösen.

Városnapok - Szüreti felvonulás

.

Szeptemberben megrendezett Dunaharaszti Városnapok keretein belül óvodásainkkal több programon is részt vehettünk. A Dunaharaszti Német Nemzetiségi Tájházban szüreti hangulatban különböző tevékenységeken vehettünk részt. Délelőtt a gyerekek kipróbálhatták a szőlő préselést, megkóstolhatták a frissen préselt mustot, majd óvodapedagógusaink és szüleik segítségével készíthettek őszi gyümölcs díszeket többféle technikával. A kisebbek só-liszt gyurmából gömbölyítéssel, a nagyobbak ollót és ragasztót használva papírkarikákból ragaszthattak szőlőt, almát, körtét. Ismét nagy sikere volt a közös, őszi barkácsolásnak.

A délutáni órákban a főszerep a Bordó és Piros csoportos gyerekeké volt. Hornyák Erika, Ady Annamária, Molnárné Müller Krisztina, Pap Edina Zsófia óvodapedagógusok, valamint Budai Ferencné pedagógiai asszisztens felkészítésével más óvodás csoportok mellett léphettek fel a tájháznál. Nagyon csinosak voltak a népviseletben és természetesen nagyon izgultak, de mosolygó arccal, vidáman énekeltek és táncoltak. A sok dicséret és ölelés bezsebelése után, akinek kedve támadt lovaskocsira pattanhatott és zenei kísérettel utazhatott egészen a Baktay térig, ahol újabb programok várták a családokat.

Minden részvevőnek és nézőnek köszönjük a részvételt!