Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Cserjementesítés a Kápolna dombon

"e-Qka" használt sütőolaj begyűjtő pont

"Egyetlen liter használt sütőolaj 1 000 000 liter ivóvizet képes beszennyezni és fogyasztásra alkalmatlanná tenni."
 
A szelektív gyűjtési rendszer mentesíti a települési csatornahálózatot és a szennyvíztisztítokat a szennyező anyagtól. Az óvodában igyekszünk a környezettudatos szemléletet áatadni a gyeremekeknek és rajtuk keresztül a családoknak is, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a környezetvédelemre. Ezzel a kezdeményezéssel további lépéseket tehetünk a földünk és ivóvizünk védelméért. 
A begyűjtött olaj közel100%-ban újrahasznosításra kerül.
MIÉRT AZ E-QKA?
- díjmentesen biztosítunk az otthoni gyűjtéshez, tároláshoz RFID azonosító chippel ellátott kannákat;
- nincs többé környezetszennyező olajos PET palack hulladék, vagy törött befőttesüveg a lerakókban;
- a kannánk kb. 2,3 l sütőolajat képes tárolni, nem kell heti szinten elszállítani az összegyűlt mennyiséget;
- a beöntéskor a kannát a kuka azonosítja, és a beöntött mennyiséget leméri;
- az óvoda a gyűjtött mennyiség után támogatást kap, amit a gyerekekre fordíthat;
- előre meghirdetett időszakos gyűjtésben csoportversenyeken mérhetik össze szorgalmukat az óvodások;
- applikáción és weboldalon is nyomon követhetik a gyűjtést, láthatják az intézményi e-Qka telítettségét.
forrás: e-Qka

Használt elem és akku gyűjtés

"A szárazelemeket a természeti és közvetlen lakókörnyezetünk védelme érdekében a vonatkozó jogszabályok szerint elkülönítve kell gyűjteni.
Ez a hulladékfajta a hazai és az európai besorolás szerint is veszélyes hulladéknak minősül. Szabálytalan elhelyezése hulladékgazdálkodási bírságot von maga után.
Környezeti és egészségügyi hatásuk miatt nagyfontosságúak a toxikus nehézfémek és vegyületeik, amelyek közül higany, kadmium, ólom, nikkel és zink fordulhat elő az elemekben és akkumulátorokban. Különösen a higanyt, a kadmiumot és az ólmot tartalmazó elemek és akkumulátorok sorsa fontos, ezeket hulladékká válásuk után mindenképpen veszélyesnek kell tekinteni. A környezeti és egészségügyi kockázat annál nagyobb, minél több kerül ki ezekből a környezetbe." www.relem.hu
Mivel a Hétsznvirág Óvodában kiemelten ügyelünk a környezetvédelemre nálunk is működik a gyűjtés. 
A lemerült elemeket hozza el az óvodába és helyezze a megfelelő gyűjtő ládába.
Köszönjük, hogy Ön is óvja ezzel környezetét!

Komposztálás

Szülői felajánlás útján óvodánk hozzájutott egy komposztálóhoz. Ez úton is köszönjük Mihályfalvi Isti családjának a sárga csoportból, a támogatást!
Miért jó a komposztálás?
Jelentősen csökken az óvoda hulladékmennyisége! A magyar lakosság évente fejenként átlagosan 5-600 kilogramm hulladékot termel. Ennek a hulladéknak 30%-a olyan szerves anyagokból adódik össze, amelyek költséghatékonyan, egyszerűen komposztálhatók. Éves szinten fejenként 180 kg hulladék nem a kukában köt ki, hanem visszajut a szerves anyagok természetes körforgásába. Az itt megtermelt hummuszt felhasználjuk a kiskertünkben, ahol fűszernövényeket és zöldséget termelünk. 
A gyümölcsök és zöldségek maradékait a gyerekek az óvó nénikkel együtt hozzák ki a komposztálóba.

 

Magaságyás

Elkészült a Hétszínvirág óvoda kiskertje. A magaságyásokat az otthonról hozott palántákkal ültették be a gyerekek. Minden nap meglocsolják és izgatottan figyelik az apró változásokat. Reméljük, hogy idén őszig az ott termet paradicsomot, paprikát, epret, ribizlit együtt kóstolhatjuk meg. Köszönjük a Szülők együttműködését, a palántákat, várjuk együtt a „betakarítást”!
 

Madárbarát kert, tanösvény története

 
Óvodánk kertjében tanösvényeket telepítettünk, melyek keletkezésének története óvodánk Zöldszives múltjába nyúlik vissza.
Régi szokás, hagyomány nálunk a madárkarácsony, mellyel advent kezdetén elkezdődik a téli madárvédelem. Az udvaron egy hatalmas adventi koszorúra madarak számára ehető díszeket készítenek a gyerekek. A gyertyagyújtás jelzi a közelgő ünnepet és a gondoskodás kezdetét. A madáretetőket és itatókat mindennap teletöltjük tavaszig és az ablakban kis székeken ágaskodva várjuk a gyerekekkel együtt a” kis vendégeket”. A zöldikék, tengelicek, széncinegék, házi és mezei verebek, a balkáni gerlék hamar megérkeznek és sajátos szokásaikat mindennap megfigyelhetjük, gyönyörködhetünk bennük. Óvodánk eresze alá tavasszal házi rozsdafarkú pár fészkel már több éve.

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület 20 éves születésnapi konferenciáján ismerkedtünk meg Lovranits Júliával a Magyar Madártani és Természetvédő Egyesület oktatási munkatársával. Az ismeretségből hamar munkakapcsolat is lett. Rendszeresen járt óvodánkba madarász-ovi foglalkozásokat tartani, segítette ismereteink bővülését a madárvédelem és a természetvédelem területén. Egyesületük országos programját így ismertük meg, és az elkötelezett munkánk elismeréseként megkaptuk a megtisztelő Madárbarát Óvoda címet.

A Madárbarát mintakert, tanösvény programban való részvétel szinte természetes folytatása munkánknak, így Föld napja alkalmából “Garázsvásárt” szerveztünk szülők közreműködésével a tanösvény eszközeinek megvásárlásáért.  Óvodánk csoportjai a feleslegessé vált holmiaikat összegyűjtötték, „Ami nekem kacat, lehet másnak kincs” felhívásra és ezek a tárgyak az óvodánkban eladásra kerültek. A két év “garázsvásárának” bevételéből és egyéni szülői adományokból sikerült 500 000 ft értékben tanösvény szemléltető táblákat, dúc etetőket, ablaketető-itatókat, madárodúkat, béka-garázst, süntanyát, mesterséges fecskefészket, forgatható szemléltető oszlopot vásárolnunk. A madárbarát tanösvényhez több szülő is csatlakozott, így a Türkiz csoport szülei madárberkenye fát ültettek az ősszel az udvarunkra, hogy ezzel is táplálékot nyújtsanak a kert madarainak. A Világos Zöld csoport  Raben cégnél dolgozó anyukája a cég belső pályázatán megnyerte óvodánknak a gyógynövény tanösvény elkészítését. A raklapokból készült betonkerítésre szerelt “kis-kertek” önkéntes munkával és 150 000 ft értékben valósultak meg. Az odúk és táblák szakszerű elhelyezését Júlia vezényelte, a szerelésben óvodánk lelkes szülei segédkeztek.

Szerettük volna ezt a példás összefogást, együttműködést méltóképpen megünnepelni ezért 2017. május 11-én került sor az ünnepélyes tanösvény átadóra. A vendégek-szülők, városunk vezetői, pedagógus kollégák-beszédet hallhattak Orgoványi Anikótól a Zöld Szív Ifjúsági és Természetvédő Mozgalom vezetőjétől, Saly Erikától a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület vezetőjétől, az OFI ökoiskola témafelelősétől, Bolyki Ágnestől a Raben cég képviselőjétől, Jakus Ibolya a HVG újság felelős szerkesztőjétől a pályázat egyik elbírálójától. A tanösvény bejárását Bajor Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédő Egyesület elnöke és dr Victor András a Zöld Szív ITM vezetőségi tagja, az ELTE nyugalmazott tanára vezette. Az ünnepséget vendéglátás zárta, ahol kötetlenül beszélgethettek kollégák, szülők, szakemberek. A tanösvény létrejötte túlmutat a természetvédelmi fontosságán, pedagógiai szemléltető, cselekedtető, tapasztalatszerző lehetőségein, ugyanis óvodánk színtere volt egy olyan összefogásnak és együtt munkálkodásnak, amiből még sokáig fogunk tudni építkezni a jövőben.